Ekonomi

Türkiye’de bitkisel üretim 2023’te artacak

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında tahıl, sebze ve meyve ürünleri bitkisel üretiminde bir önceki yıla göre artış beklendiğini açıkladı.

TÜİK, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı 2023 yılı bitkisel üretime ilişkin ikinci iddia verilerini açıkladı. Buna göre; Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı varsayıldı. 2023 yılı ikinci varsayımında üretim ölçümlerinin bir önceki döneme göre tahıl ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 7,7, sebzelerde yüzde 0,3, meyve, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 2,2 artacağı öngörülüyordu. yıl.

TAHIL ÜRETİMİ ARTACAK

2023 yılında tahıl ürünleri üretiminin 41,5 milyon ton olacağı varsayılmıştı. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 10,4 artışla 21,8 milyon tona, arpa üretimi yüzde 5,9 artışla 9 milyon tona, çavdar üretimi ise yüzde 6,2 arttı. Yulaf üretimi ise yüzde 12,3 artışla 290 bin tona yükseldi. 410 bin tona çıkacağı öngörülüyordu. Kuru baklagiller kümesinde nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 575 bin ton, 242 bin ton ve 424 bin ton olacağı öne sürüldü. Yumru bitkilerinden patatesin üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 5,6 milyon tona çıkacağı iddia edildi. Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 11,3 azalışla 137,5 bin tona, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 13,8 azalışla yaklaşık 2,2 milyon tona gerileyeceği öngörülüyordu. Şeker pancarı üretiminin yüzde 16,9 artarak 22,5 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyordu.

SEBZE VE MEYVE ÜRETİM TAHMİNİ

Bitkisel ürünler üretim miktarının yaklaşık 31,7 milyon ton olacağı tahmin ediliyordu. Domateste yüzde 2,3, soğanda yüzde 10,6, kapya biberde yüzde 8,3 üretim artışı, karpuzda yüzde 7,6, kavunda yüzde 11,9, salatalıkta yüzde 6 üretim azalışı olacağı tahmin edildi. Meyve, içecek ve baharat bitkilerinin üretim miktarının ise yaklaşık 27,4 milyon ton olacağı öne sürüldü. Bir önceki yıla göre elmada yüzde 2,8, zeytinde ise yüzde 54,6 üretim düşüşü beklenirken; Şeftali ve nektarin üretiminde yüzde 7,7, kirazda yüzde 15,4, vişnede ise yüzde 18,8 üretim artışı olacağı öngörülüyordu. Turunçgillerden mandalinada yüzde 58,1, portakalda yüzde 71,7, limonda ise yüzde 75 üretim artışı öngörülüyor. Fındıkta yüzde 15, antep fıstığında yüzde 26,4, cevizde ise yüzde 18,8 üretim düşüşü olacağı varsayıldı. Muz üretiminde yüzde 6,4 oranında azalma olacağı öngörülüyordu.

haber-sariyer.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu