Haber

Heimlich Manevrası Hayat Kurtarır

Heimlich hareketi doğru yapıldığında hayat kurtarır

Hayat kurtaran manevrayı yaparken bunlara dikkat edin.

ESKİŞEHİR – Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Ünal Tetik, son dönemde sıklıkla gündeme gelen hayat kurtaran Heimlich hareketi hakkında bilgiler verdi.

Son dönemde sıklıkla gündeme gelen kolay Heimlich hareketi ile bireylerin hayatları kurtarılabiliyor. Kişinin bilincinin açık olduğu ancak soluk borusuna bir cisim girdikten sonra boğulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu durumlarda uygulanan Heimlich hareketinin doğru şekilde yapılması hayati önem taşıyor. Eylemin saniyeler içinde ve sakin bir şekilde yapılması önemlidir. Konuyla ilgili konuşan Özel Ümit Batıkent Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Ünal Tetik, uygulamanın doğru ve yerinde yapılabilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

“5 yaş altı ve üzeri için yapılış şekli farklıdır”

Manevranın 5 yaş altı ve üzeri bireylerde farklı uygulandığını belirten Acil Servis Uzmanı Tetik, “Bu, özellikle solunum yolunu tıkayan bir cisim sonucu nefes darlığına ve hatta ölüme yol açabilen bir süreçtir. Bu durumlarda aslında kolay bir hamleyle hayat kurtarılabiliyor. Burada dikkate alınması gereken birkaç konu var.” Bunlar normal yaş grupları için farklı davranışlardır. 5 yaş ve üzeri için öncelikle kişinin arkasında durun ve kollarınızı karnının etrafına sarın. Daha sonra göğüs kafesinin ve göbek deliğinin ortasına (tahtanın bittiği yerden karın boşluğunun olduğu yere kadar) yatay bir yumruk yapın ve 5 kez baskı uygulayın. Tıkanan cismi içeri-dışarı iterek hava yolundan çıkarmaya çalışıyoruz. Bu işlemi yaparken kişinin bilinçli olmasına dikkat edilmelidir. 5 yaş altı küçük çocuklar ise ayağa kalkmak yerine diz çökerek yani kendi hizalarına gelerek aynı şekilde hareket etmeye devam ederler. Ancak bebeklerde durum farklıdır; Bebeklerin yapıları farklı olduğu için zarar verebiliriz. Bu nedenle bunu ters çevirerek, baş aşağı tutarak ve 5 kez sırtına vurarak yapıyoruz ama çok hızlı değil.”

“Nefes alabiliyorsan, önce öksürme.”

Kişinin nefes alamadığı bu gibi durumlarda panik yapmamanın çok önemli olduğunu belirten Dr. Ünal Tetik şöyle devam etti;

“Nefes alamayan bir bireye sakin bir şekilde müdahale etmek gerekiyor. Eğer bir cisimde tıkanıklık varsa Heimlich hareketi ile kişi hemen değil önce öksürmeye teşvik edilmelidir. Hasta öksürüyor ve nefes alabiliyorsa öksürme söz konusudur. Heimlich hareketine gerek yok. Bu durumda hasta acil servise götürülebilir. Ancak hasta acil servise getirilebilir.” “Solunum yolu tamamen tıkalıysa, hasta öksüremiyor, nefes alamıyorsa mutlaka Heimlich hareketi yapılmalıdır. Heimlich hareketi başlatıldıktan sonra hastanın solunum yolu açılıncaya kadar devam edilir.”

“Eğitim yoluyla öğrenmek mümkün”

Acil Servis Uzmanı Dr., vatandaşların hayat kurtaran Heimlich manevrasını kolaylıkla öğrenebileceğini belirtti. Ünal Tetik, “Güvenilir internet sitelerinde doktorların anlattığı görsellerden de öğrenebileceğiniz gibi birçok kurumda bu konuyla ilgili eğitimler veriliyor. Özellikle bazı kurum ve fabrikalarda bu eğitimler aslında ilk yardım kapsamına da giriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu